938 70 80 53 centrerecuperacio@crfvalles.com | Princesa, 26-30 - 08400 - Granollers

Avui us presentem a la Míriam, la nostra fisioterapeuta especialista en Sòl Pelvià i Maternitat.  i us expliquem què és el sòl pelvià i les diferents patologies i com cuidar-lo.

  1. INCONTINÈNCIA URINARIA

Saps què és la incontinència urinària? És la pèrdua del control de la bufeta o la incapacitat de controlar la orina. És una afecció comuna que afecta tant dones com homes.

Hi ha diferents tipus d’incontinència urinària. Les més comunes són:

  • Incontinència d’esforç: És la pèrdua d’orina durant una activitat física o esforç. Pot passar en tossir, esternudar, aixecar pes, canviar de posició o fer exercici.
  • Incontinència d’urgència: És la necessitat imperiosa, sobtada i/o incontrolable d’orinar. Pot estar acompanyada d’un augment de les vegades que s’orina durant el dia o la nit.
  • Incontinència per desbordament: És la pèrdua d’orina per degoteig freqüent o constant pel fet que la bufeta no es buida del tot.

En qualsevol cas, podeu millorar amb un tractament adequat.

incontinencia

incontinència

  1. ANATOMIA DEL SÒL PELVIÀ

El sòl pelvià és un conjunt de músculs, tendons, fàscies i teixit connectiu situats a la part baixa de la pelvis que aguanten als òrgans pelvians (bufeta, úter i recte a la dona // bufeta, pròstata i recte a l’home).

Aquestes estructures no només tenen la funció d’aguantar sinó que a més participen en la continència urinària, la continència fecal i afavoreixen les relacions sexuals.

Revisa el teu sòl pelvià i mantén-lo fort i sa!

  1. EL PART

Has tingut un part vaginal o un part per cesària?

El part és el procés fisiològic que permet la sortida del nadó des de l’úter matern a l’exterior. Quan el nadó recorre el canal del part per sortir a través de la vagina s’anomena “part vaginal”.

De vegades es poden presentar complicacions a la mare o al nadó durant el part i cal treure’l directament de l’úter mitjançant una intervenció quirúrgica, en aquest cas s’anomena un «part per cesària».

És igual com hagi estat el teu part, sempre és recomanable fer-se una bona valoració postpart per poder tractar les diferents cicatrius i debilitats que puguin haver sorgit durant l’embaràs i el part.

  1. PROLAPSE DELS ÒRGANS PELVIANS

Què és un prolapse?

És el descens o caiguda d’un òrgan intern (bufeta, úter o recte) a causa de la debilitat i/o distensió dels mecanismes de suport (músculs i lligaments). Hi ha diferents graus des d’un petit descens formant un bony a l’interior de la vagina fins a la sortida de l’òrgan pelvià pel forat vaginal.

Podem distingir diversos tipus depenent de l’òrgan descendit.

Prolapses de la paret anterior, quan els òrgans que han baixat són:

  • La Bufeta (Cistocele).
  • La Uretra (Uretrocele).
  • L’Úter (Histocele).

Prolapses de la paret posterior, quan l’òrgan que han baixat són:

  • El Recte (Rectocele)
  • Les Nanses Intestinals (Enterocele).

Hi ha diferents graus de prolapses depenent de la seva gravetat:

  • Grau I : Descens lleuger de l’òrgan a l’interior de la vagina.
  • Grau II: L’orgue arriba a l’entrada de la vagina, però no la sobrepassa.
  • Grau III: L’orgue sobrepassa l’orifici vaginal, la dona pot veure i notar l’embalum.
  • Grau IV: L’òrgan pelvià surt completament a l’exterior de l’orifici vaginal.

 

  1. MASSATGE PERINEAL

Estàs en les últimes setmanes d’embaràs? Saps què és el massatge perineal?

El massatge perineal és una tècnica que s’utilitza per augmentar l’elasticitat i l’oxigenació dels teixits del periné per preparar-lo per cedit durant el part. També és molt útil per descongestionar la zona vulvar a les últimes setmanes de l’embaràs i disminuir les molèsties que es puguin donar a la zona.

Es recomana començar a fer aquest tipus de massatge cap a la setmana 34 d’embaràs i pot ser realitzat per tu mateixa, per la teva parella o per un fisioterapeuta especialista.

Pregunta a un professional perquè t’indiqui com fer-ho correctament.

 

  1. DIÀTASI RECTI

Què és la diàstasi abdominal?

És la separació entre els músculs rectes de l’abdomen causada per un dany de la línia que els uneix, anomenada la Línia Alba. A més de ser un problema estètic, també pot derivar a un problema funcional de l’abdomen creant inestabilitat de la zona i possibles incontinències urinàries en el futur.

Les dones embarassades presenten una diàstasi fisiològica a partir de l’últim trimestre d’embaràs a causa del creixement natural de l’abdomen. Un cop s’ha donat a llum i totes les estructures van tornant a la seva condició pre-gestacional, però si la Línia Alba ha patit molta tensió pot quedar afectada.

Sempre recomanem que et facis una valoració postpart, així que cerca un professional qualificat.