Avui us presentem a la Míriam, la nostra fisioterapeuta especialista en Sòl Pelvià i Maternitat. i us expliquem què és el sòl pelvià i les diferents patologies i com cuidar-lo.
- INCONTINÈNCIA URINARIA
Saps què és la incontinència urinària? És la pèrdua del control de la bufeta o la incapacitat de controlar la orina. És una afecció comuna que afecta tant dones com homes.
Hi ha diferents tipus d’incontinència urinària. Les més comunes són:
- Incontinència d’esforç: És la pèrdua d’orina durant una activitat física o esforç. Pot passar en tossir, esternudar, aixecar pes, canviar de posició o fer exercici.
- Incontinència d’urgència: És la necessitat imperiosa, sobtada i/o incontrolable d’orinar. Pot estar acompanyada d’un augment de les vegades que s’orina durant el dia o la nit.
- Incontinència per desbordament: És la pèrdua d’orina per degoteig freqüent o constant pel fet que la bufeta no es buida del tot.
En qualsevol cas, podeu millorar amb un tractament adequat.

incontinència
- ANATOMIA DEL SÒL PELVIÀ
El sòl pelvià és un conjunt de músculs, tendons, fàscies i teixit connectiu situats a la part baixa de la pelvis que aguanten als òrgans pelvians (bufeta, úter i recte a la dona // bufeta, pròstata i recte a l’home).
Aquestes estructures no només tenen la funció d’aguantar sinó que a més participen en la continència urinària, la continència fecal i afavoreixen les relacions sexuals.
Revisa el teu sòl pelvià i mantén-lo fort i sa!
- EL PART
Has tingut un part vaginal o un part per cesària?
El part és el procés fisiològic que permet la sortida del nadó des de l’úter matern a l’exterior. Quan el nadó recorre el canal del part per sortir a través de la vagina s’anomena “part vaginal”.
De vegades es poden presentar complicacions a la mare o al nadó durant el part i cal treure’l directament de l’úter mitjançant una intervenció quirúrgica, en aquest cas s’anomena un «part per cesària».
És igual com hagi estat el teu part, sempre és recomanable fer-se una bona valoració postpart per poder tractar les diferents cicatrius i debilitats que puguin haver sorgit durant l’embaràs i el part.
- PROLAPSE DELS ÒRGANS PELVIANS
Què és un prolapse?
És el descens o caiguda d’un òrgan intern (bufeta, úter o recte) a causa de la debilitat i/o distensió dels mecanismes de suport (músculs i lligaments). Hi ha diferents graus des d’un petit descens formant un bony a l’interior de la vagina fins a la sortida de l’òrgan pelvià pel forat vaginal.
Podem distingir diversos tipus depenent de l’òrgan descendit.
Prolapses de la paret anterior, quan els òrgans que han baixat són:
- La Bufeta (Cistocele).
- La Uretra (Uretrocele).
- L’Úter (Histocele).
Prolapses de la paret posterior, quan l’òrgan que han baixat són:
- El Recte (Rectocele)
- Les Nanses Intestinals (Enterocele).
Hi ha diferents graus de prolapses depenent de la seva gravetat:
- Grau I : Descens lleuger de l’òrgan a l’interior de la vagina.
- Grau II: L’orgue arriba a l’entrada de la vagina, però no la sobrepassa.
- Grau III: L’orgue sobrepassa l’orifici vaginal, la dona pot veure i notar l’embalum.
- Grau IV: L’òrgan pelvià surt completament a l’exterior de l’orifici vaginal.
- MASSATGE PERINEAL
Estàs en les últimes setmanes d’embaràs? Saps què és el massatge perineal?
El massatge perineal és una tècnica que s’utilitza per augmentar l’elasticitat i l’oxigenació dels teixits del periné per preparar-lo per cedit durant el part. També és molt útil per descongestionar la zona vulvar a les últimes setmanes de l’embaràs i disminuir les molèsties que es puguin donar a la zona.
Es recomana començar a fer aquest tipus de massatge cap a la setmana 34 d’embaràs i pot ser realitzat per tu mateixa, per la teva parella o per un fisioterapeuta especialista.
Pregunta a un professional perquè t’indiqui com fer-ho correctament.
- DIÀTASI RECTI
Què és la diàstasi abdominal?
És la separació entre els músculs rectes de l’abdomen causada per un dany de la línia que els uneix, anomenada la Línia Alba. A més de ser un problema estètic, també pot derivar a un problema funcional de l’abdomen creant inestabilitat de la zona i possibles incontinències urinàries en el futur.
Les dones embarassades presenten una diàstasi fisiològica a partir de l’últim trimestre d’embaràs a causa del creixement natural de l’abdomen. Un cop s’ha donat a llum i totes les estructures van tornant a la seva condició pre-gestacional, però si la Línia Alba ha patit molta tensió pot quedar afectada.
Sempre recomanem que et facis una valoració postpart, així que cerca un professional qualificat.